Kelečský rodák
-
Anotace: Antonín Srkala – kelečský rodák
Antonín Srkala – kelečský rodák
Narodil se 8.července 1913 v rodině Arnošta Srkaly, školníka na kelečské měšťance. Otec byl vynikajícím křídlovkářem Srkalovy dechovky a také jejím kapelníkem. Není proto divu, že chtěl v muzikantské tradici pokračovat. Od páté třídy hrál na housle, křídlovku a baskřídlovku, s cílem, že půjde studovat hudbu na vojenskou hudební školu v Roudnici. Po přijímacích zkouškách mu vojáci řekli: „Foukáš to dobře a pěkně, ale celoživotně bys tu trumpetu neufoukal, jsi na to trochu malý a slabý,“ a tak z toho sešlo.
Odešel proto do Brna, kde se v hotelu Avion v roce 1928 vyučil číšníkem. Tak si nasměroval jinou cestu životem, než o jaké původně snil. Soukromě studoval francouzštinu, lásku k hudbě realizoval absolvováním výuky operního zpěvu. V roce 1928 na pozvání svých českých přátel odchází na zkušenou do Francie, aby si zde prohloubil své odborné i jazykové znalosti. Od umývače nádobí, přes pikolíka, číšníka a vrchního číšníka to dotáhl až na post ředitele hotelu. V druhé polovině třicátých let se objevuje v hotelu Savoy ve francouzském městečku St. Gerweis, v hotelech Monte Carla, pařížském hotelu Georgie V. a jinde.
Při svém pobytu na jihu Francie si nachází čas ke studiu operního zpěvu na hudební škole. V roce 1937 začal dálkově studovat hotelovou školu pro lordy v Londýně, tuto pro válečné události dokončil až v roce 1947. Mezitím v létě 1938 se na kratší dobu vrací domů, a protože již nemůže do ciziny, je zaměstnán po dobu německé okupace u špičkové lahůdkářské firmy Lippert postupně jako butler (stolník), potom trancher a nakonec chef de rang. V roce 1947 znovu odjíždí na rok do ciziny jako šéf týmu čsl. hotelových odborníků na stáž na britský ostrov Yrsey. Když se vrátí domů, je již naším předním odborníkem v hotelnictví a gastronomii.
Je mu 35 let. Postupně pracuje ve vedoucích funkcích v řadě našich předních hotelů. V Praze jsou to Alcron, Esplanade, Intercontinental, Pyramida, Prezident. motel Atol, Jalta, v Karlových Varech Grandhotel Pupp, v Ostravě Imperiál a jiné. Byl nepostradatelným organizátorem gastronomických soutěží a výstav, zejména všech Gastropragů v letech 1972 až 1990. Pracoval na 4 světových výstavách EXPO: v roce 1937 v Paříži jako ředitel hotelu, v roce 1958 v Bruselu jako člen realizačního týmu Československa obdržel Čestný diplom, v roce 1967 v Montrealu byl členem realizačního týmu, který se přičinil o největší úspěch ČSR na EXPO, v roce 1970 byl ředitelem celého provozu čs. restaurace.
Pro svou dobu, ve které žil, byl uznávaným odborníkem, měl velké odborné a životní zkušenosti. Byl mimořádně pracovitý, pečlivý a náročný nejen k sobě, ale i na své spolupracovníky. V Ottově encyklopedii z r.2006 v odd.2: Kultura a umění (str.515) je jeho činnost zhodnocena takto:
„Antonín Srkala, * 8.7.1913 (Kelč, okr Vsetín) + 21.2.1993 (Praha), gastronom, manažér a publicista s dlouholetou praxí v zahraničí. Zasloužil se o rozvoj čes. gastronomie v oblasti moderní obsluhy. Pracoval na světových výstavách v Paříži (1937), Bruselu (1958). Montrealu (1967) a Osace (11970).
Organizačně řídil mezinárodní přehlídky odbornosti Gastroprag (1972-1990)-Spoluautor publikací „Práce číšníka u stolu“ (1982), „Moderní obsluha“ (1993).“
Antonín Srkala se rád vracel do Kelče a byl zdejší veřejnosti znám svým hudebním působením. Několikrát zpíval při slavnostních mších v kostele. Je třeba také vzpomenout, že po vzdělání operního zpěvu, dokázal zpaměti zpívat tenorové operní árie nejen česky, ale i v italštině, francouzštině, němčině, nebo angličtině. V období působení ve Francii zpíval několikrát sólově české a francouzské tenorové árie na československé ambasádě v Paříži.
Únor 2009 Ota Tvrdoň, Ostrava
Datum poslední aktualizace: 3. 3. 2009 0:00